“Mam, lopen we in een sprookje?” Mijn dochter van vier kijkt, net als wij, verwonderd in het rond. De met klimop begroeide slanke, hoge boomstammen vormen een erehaag van formaat. Op de plekken waar het bladerdek het toelaat, laten zonnestralen het heldere water naast het grindpad waarop we lopen schitteren. Alsof er duizenden diamantjes onder het wateroppervlak verborgen liggen. Lichtgroene varens vinden sierlijk hun weg, met mos begroeide keien liggen verspreid op de berghellingen. Mijn dochter had het niet beter kunnen verwoorden: het is inderdaad alsof we een sprookje zijn binnengewandeld.

Magisch

In het hart van de Franse Jura, stromend door een dal met steile rotswanden, raast de rivier de Hérisson van 805 meter hoogte in een reeks van 31 watersprongen en zeven watervallen naar beneden om uit te komen in de meren van Le Val en Chambly. Langs de rivier is een wandelroute aangelegd (zie praktische informatie) die langs talloze watervallen, waterbekkens en grotten voert. Het nodige klim- en klauterwerk is, ook voor de kleine avonturiers onder ons, goed te doen. Maar ongeacht het seizoen zijn goede (wandel)schoenen onmisbaar, vanwege de gladde en steile passages.

In het water lopen, steentjes gooien, staan onder overhangende rotsen. Eén groot speelparadijs voor kinderen. Leerzaam is het ook, want dankzij de drijfkracht van het water en natuurlijke rijkdommen als hennep, ijzererts, granen en hout, kent het dal van de Hérisson een actief verleden. Interessant zijn dan ook de overblijfselen van onder andere molens en smederijen die onderweg te vinden zijn; oude ambachten die de waterkracht van de Hérisson al in de 12e eeuw als energiebron gebruikten. Bij het Huis van de Watervallen (Maison des cascades), tevens toegankelijk voor mindervaliden, kom je werkelijk alles te weten over de watervallen, hun geschiedenis en de legenden. De speelse benadering maakt het ook voor kinderen erg leuk.

De grootste en de leukste

Je vindt het Huis van de Watervallen aan de voet van de grootste en hoogste waterval in dit gebied: Éventail. Met zijn 65 meter hoogte meer dan imposant te noemen. Wel erg toeristisch en de enige plek waar parkeergeld gevraagd wordt.

En de leukste waterval? Dat was volgens onze kinderen ‘Saut Girard’. Deze prachtige waterval van zo’n 35 meter hoog, is namelijk ook van de andere kant te bekijken. Onder een enorme rots en tussen de druppels water door, loop je achter de waterval langs; langs de met mos en algen begroeide rotswanden, waar hier en daar een lila gekleurd bloemetje groeit. Een groot contrast met het denderende water. Onze kinderen keken hun ogen uit en gewapend met paraplu was het zelfs mogelijk om de kracht van het water te voelen zonder (helemaal) nat te worden. Waterpret van hogere orde!

Het sprookje van de zeven watervallen van Hérisson kent geen slechteriken, boze wolven of trollen. Wel massa’s mensen die niet echt bijdragen aan de charme van dit gebied. Maar gelukkig is het net als in ieder ander sprookje: al het moois, alle pracht en praal, overstemmen het slechte met verve!

Tips
Neem een paraplu mee zodat je ook onder de waterval(len) kunt staan!
> Met kleine kinderen op pad? Het is mogelijk om een draagzak te huren bij ‘Maison des Cascades’ en het VVV kantoor van Clairvaux les Lacs.
> Trek goede, stevige wandelschoenen aan

Praktische informatie

Met een hoogteverschil van 255 meter en een afstand van 7,5 kilometer in totaal, duurt het ongeveer 3 uur om de gehele route te lopen. De route vormt geen lus, maar loopt heen en terug over hetzelfde pad. De watervallen zijn via drie verschillende wegen toegankelijk: van onderen via Doucier, door het midden via Bonlieu of van boven via het gehucht de Fromagerie. Deze diversiteit maakt het mogelijk om de lengte van de wandeling te variëren. Download de route hier.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *