Terwijl we op het perron in de zon staan te wachten, horen we in de verte het getoeter van een trein. Niet veel later worden de rood-witte ‘spoorfietsen’ het station binnengereden. Het is een bijzonder gezicht zo in het groene landschap. De fietsen zien er leuk uit, dus nu kunnen we helemaal niet meer wachten om op pad te gaan. Maar het blijkt nog een hele organisatie om alles en iedereen gereed te krijgen. Eenmaal opgesteld voor een nieuwe afdaling, begint de zoektocht naar het juiste wagentje. Iets met kippen zonder koppen… Er wordt gesjouwd met autostoeltjes en een enkele neus wordt nog even gauw ingesmeerd met zonnebrandcrème.

Oude spoorlijn

Wanneer iedereen dan eindelijk zit, is het wachten geblazen tot het stoplicht op groen springt. Om de paar minuten vertrekt er een nieuw karretje, gevuld met enthousiast trappende mede-Vélorailers. Dan is het eindelijk onze beurt, fijn om na het wachten in de brandende zon eindelijk wat wind in onze haren te voelen! Vanuit het dorp Boucieu-le-Roi, leidt een oud treinspoor ons dwars door de indrukwekkende kloof Gorges du Doux. Een traject van 12 kilometer, dat over de gehele route licht bergafwaarts gaat. Het trapwerk is dus prima te doen, zeker met zijn tweeën.


Het wagentje biedt plaats aan vier personen. Achter ons zit dan ook onze zoon van bijna één jaar, die zich met veel plezier door ons laat voort trappen. Het leuke van dit hele avontuur is namelijk dat ook de allerkleinsten mee kunnen. Voor hen wordt er een autostoel / babyzitje in het karretje geplaatst, dat je ter plekke kunt lenen. En dat dat een groot succes is, bleek wel aan de reacties van onze zoon onderweg.


Midden in de natuur

Het is een afwisselende tocht. Bossen, tunnels, rotswanden en prachtige vergezichten komen in een rustig tempo aan ons voorbij. Bij een uitkijkpunt stoppen we even met trappen en laten onze rode bolide langzaam tot stilstand komen. Het uitzicht over de vallei van de rivier de Doux is werkelijk schitterend. Niets anders dan groen om ons heen. De ongerepte natuur wordt hier en daar gesierd door een oude brug en viaduct. Veel water staat er niet in de rivier nu het hoogzomer is, maar de plaatjes zijn er zeker niet minder mooi om.   

Naar boven fietsen hoeft trouwens niet: aan het eind van de rit worden alle karretjes aan Mastrou gekoppeld, een klein motortreintje uit 1937. Dit treintje brengt de karretjes en fietsers terug naar het station van Boucieu-le-Roi, waar je ongeveer 2 uur na vertrek weer aankomt.


Fietsen over het 126 jaar oude treinspoor is de enige manier om deze indrukwekkende kloof te ontdekken, aangezien auto’s hier niet kunnen komen. En dat is maar goed ook! Want zeg nou zelf: al trappend in een te gek karretje, rijdend over een oud spoor, een imposante kloof doorkruisen, dat is toch veel leuker?

Tip
Neem water / iets te drinken mee voor onderweg

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *