Afgelopen zomer vulden we onze zakken en schoenen met fijn duinzand. Zand van Råbjerg Mile om precies te zijn. Råbjerg Mile, gelegen in Noord-Jutland tussen Skagen en Frederikshavn, is met een oppervlakte van ongeveer 2 km² de grootste wandelende duin van Denemarken en Noord-Europa. Een uniek landschap en met recht de Sahara van Denemarken genoemd. Wát een zand!

Wandelende duin

Råbjerg Mile is niet alleen de grootste wandelende duin van het noorden, het is ook een van de laatste wandelende duinen. Daarom staat het gebied sinds 1900 onder natuurbescherming. Door de invloed van wind, wandelt de duin zo’n 18 meter per jaar. Dat is maar liefst anderhalve meter per maand, een bizar idee! Vanaf de duin, die een hoogte heeft van zo’n 40 meter, heb je een 360 graden uitzicht over de al het zand, de punt van Denemarken en de Oost- en Noordzee. Indrukwekkend.

Grote zandbak

De stuifduin trekt jaarlijks heel wat bekijks. Een toeristische bestemming dus, zeker voor Deense begrippen. Maar gelukkig is er hier genoeg ruimte voor iedereen. Kinderen kunnen zich hier uren vermaken met een bal, emmer en schep of door van de duinen af te springen. En voor wie niet bang is voor wat zand in zijn kleding en haar, is naar beneden rollen natuurlijk nog leuker!

Praktische informatie

Je kunt gratis parkeren aan de voet van Råbjerg Mile. Vanaf hier wandel je eigenlijk meteen het mulle zand op en dan is het aan jou hoe lang je hier wilt ronddwalen en hoe ver je loopt. Een zonnebril kan handig zijn om te voorkomen dat het zand constant in je ogen waait. En als het waait, is een vest ook geen overbodige luxe. Bovenop de duin sta je volop in de wind en kan het fris zijn. In de begroeide duinen rondom de stuifduin is het overigens heerlijk toeven. Hier kun je in de luwte genieten van het spectaculaire uitzicht. Een prima plek voor een picknick. Honden zijn ook welkom, mits aangelijnd.

Op zoek naar meer inspiratie? Lees ook onze andere blogs over Denemarken:
 12x prachtig JutlandLegoland Billund, Givskud Zoo, Rubjerg Knude Fyr

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *