“Een doolhof van adembenemende en indrukwekkende rotsformaties”. Dat is wat het gebied Adršpach (Tsjechisch: Adršpašské skály) misschien nog wel het best omschrijft. Dit rotsachtige gebied vlakbij het Reuzengebergte, in de Noord-Tsjechische regio Hradec Králové, toont ons een heel andere kant van de Tsjechische natuur dan dat we tot nu toe gezien hebben.

Rotsstad Adršpach

Met het ‘Gotische poortje’, dat een prachtig contrast vormt met de grillige rotsen er om heen, betreden we pas de werkelijke rotsstad. Alles voorafgaand aan dit punt wordt de ‘Rotsenvoorstad’ genoemd. We passeren het poortje, het voelt haast magisch. Waar we dan terecht komen is adembenemend . Via zandpaden, houten bruggetjes en vlonders worden we door een doolhof van rotsen geleid. We lopen langs gigantische rotsblokken, hoge pieken en smalle spleten. Het ‘Olifantenplein’ waar we op uitkomen bezorgd ons kippenvel. Werkelijk een spectaculaire uitspatting van Moeder Natuur

Niet alleen de rotsformaties , maar ook de geschiedenis van deze plek is bijzonder te noemen. Adršpach is een namelijk een zogenaamd “rotsstad”. Geen stad waar je echte huizen vindt, maar rotsen. Rotsen die de inwoners van het gebied bescherming boden wanneer er gevaar dreigde tijdens de oorlog. Deze schuilplaats werd verder zelden bezocht. Pas na een enorme brand in 1824, die enkele weken woedde en waarbij bomen, struiken en planten volledig werden verwoest, werd het gebied beter toegankelijk. Niet veel later werden de eerste toeristische wegen gebouwd.

Kindvriendelijk

Het rotsgebied van Adršpach is een ideaal park om met kinderen in rond te wandelen. De veelal vlakke paden zijn geschikt voor buggy’s en daar waar trappen beklommen moeten worden, kun je ook voor een andere (vlakke) weg kiezen. Maar welk kind houdt er nou niet van trappen! Extra leuk is dat we bij de kassa een Nederlands foldertje kregen met daarin leuke anekdotes en de bijzondere namen van bepaalde rotsen. Wie goed zoekt en kijkt, soms met een beetje fantasie, zal begrijpen waar deze namen vandaan komen.

Net als de zandstenen brug die we eerder al bezochten in Nationaal Park Boheems Zwitserland, de Pravčická brána, werd ook dit natuurgebied gebruikt om filmscenes op te nemen voor de film The Chronicles of Narnia. Wij snappen wel waarom!

Wandelroute

De toeristische route door de rotsstad heeft een totale lengte van 3,5 kilometer en start bij een prachtig meertje, een vroegere zandafgraving, waar je ook om heen kunt wandelen. Deze ‘omweg’ is 1,5 kilometer lang. Wil je langer wandelen dan bestaat er ook de mogelijkheid om halverwege de route (groen) te switchen op de gele route, die je naar naastgelegen rotsgebied brengt. Meteen in het begin van deze gele route is er de mogelijkheid om een stukje door het gebied te varen in een boot.

Tip: het natuurpark ligt tussen de plaatsen Adršpach en Teplice nad Metují. Parkeer je auto in Teplice en ga vanaf daar met de trein naar Adršpach. Het station is direct voor het informatiecentrum en de kassa. Dan kun je via het rotsgebied weer naar je auto toe wandelen.

Het gebied wordt druk bezocht door toeristen. De hele opzet is dan ook wat commercieel. Zoals de eettentjes bij de in- en uitgang. Parkeren kan ‘voor de deur’ of bij één van de vele locals in de straat (beiden betaald). Probeer hier dus vroeg of juist tegen het einde van de middag te zijn als je geen zin hebt in veel drukte. Of kom in de winter, dan is het zo rustig dat alles gesloten lijkt te zijn.

Van de hoeveelheid mensen in het park heb je overigens geen last. Laat je hier dan ook zeker niet door weerhouden. De schoonheid van het gebied en de unieke rotsformaties zullen je verwonderen. Zeker weten!

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *