De Harz is een prachtig natuurgebied in het noorden van Duitsland. Het Harzgebergte is een ideale bestemming voor gezinnen. Niet alleen vanwege de relatief korte afstand tot Nederland, maar ook omdat er in dit middelgebergte zo veel leuks te doen is. Zoveel dat wij aan één vakantie niet genoeg hadden. Van sprookjesachtige zandsteengrotten en prachtige vakwerkhuizen, tot een imposante hangbrug en toffe rodelbanen; de kinderen hebben het er nog over.

Titan RT: niet voor mensen met hoogtevrees

Wanneer je in de Harz bent, breng dan zeker een bezoek aan de Titan RT: één van de langste voetgangershangbruggen van de wereld. De naam beloofd al veel goeds (wanneer je van hoogtes houdt) en je zal zeker niet teleurgesteld worden. Met een totale lengte van 483 meter, overspanning van 458 meter en hoogte van ruim 100 meter, zeker geen uitje voor mensen met hoogtevrees. Voor ieder ander een fantastische activiteit, met een prachtig uitzicht over de vallei en omgeving. De Titan RT loopt parallel aan de, eveneens imposante, Rappbodedam. Dus zie je het lopen over de wiebelende hangbrug niet zitten: vanaf de dam heb je ook een mooi uitzicht!

De Titan RT ligt ten zuiden van de plaatsjes Hüttenrode en Wernigerode in het Harzgebergte. Honden mogen alleen mee als je ze de hele wandeling tilt. Wandelwagen en rolstoel zijn geen probleem. Behoefte aan nog meer spanning? Voor waaghalzen is onder de brug de GigaSwing te vinden. Hier kun je een sprong in het diepe maken en op 75 meter hoogte onder de brug door slingeren. Ook kun je vliegend de vallei over te steken, hangend aan de zipline FlyingFox. Kortom: bezit je over stalen zenuwen dan zit je bij de Titan RT zeker goed.

Sprookjesachtige zandsteengrotten bij burcht Regenstein

Gelegen aan de voet van burcht Regenstein nabij Blankenburg, liggen in het dennenbos zogenaamde Sandsteinhölen (zandsteengrotten) verscholen. De wandeling er naar toe is niet al te lang en ook qua inspanning goed te doen. Ook voor kinderen. Het is een heerlijke plek om te picknicken, te genieten van de natuur én om te spelen. Want kinderen vermaken zich hier zeker in het zachte, fijne, witte zand. Zaklamp mee = extra leuk!

Parkeren doe je op het parkeerterrein van kasteel Regenstein, dat uitgehouwen is uit de rotsen. Vanaf hier kun je naar de zandsteengrotten lopen of naar de burcht. Beide uitjes zijn daardoor prima met elkaar te combineren. Onderweg naar de zandsteengrotten heb je af en toe ook zicht op de hoger gelegen burcht en kom je restanten tegen als wallen en muren.

Teufelsmauer (Duivelsmuur) in Thale

De Teufelsmauer (Duivelsmuur) in Thale is een bijzonder en indrukwekkend stukje natuur. Hoe deze imposante, grillige rotsformatie aan zijn naam komt? Dat is een mooi verhaal, over een weddenschap tussen God en de duivel. De duivel stelde God voor om de natuur/het land onder elkaar te verdelen. God ging hiermee akkoord, maar had één voorwaarde. De duivel mocht al het land behouden dat hij in één nacht kon omheinen met een stenen muur, voordat de eerste haan zou kraaien. Die nacht was de duivel druk bezig met het bouwen van een muur, toen een oude vrouw langs kwam. Zij was op weg naar de markt om haar kippen en haan te verkopen. Toen de boerenvrouw de duivel bezig zag struikelde ze en viel. De haan op zijn beurt, schrok hier zo van dat hij begon te kraaien. De duivel hoorde dit en dacht dat zijn tijd al om was. Hij was nog lang niet klaar natuurlijk en uit woede vernietigde hij zijn muur. De resten zijn nu te bewonderen onder de toepasselijke naam Duivelsmuur. Je kunt hier heerlijk wandelen: langs de Duivelsmuur, maar ook door appelboomgaarden gelegen tussen goudgele akkers.

Het is leuk om dit uitje af te sluiten bij Harzbob Thale, waar je op een rodelbaan de berg af kunt roetsjen. Dit is overigens wel een drukke, toeristische plek in de Harz en we moesten dan ook lang in de rij staan voordat we konden rodelen. Parkeren doe je op een groot parkeerterrein en van daar uit kun je verschillende uitjes doen. Rodelen dus, maar er is bijvoorbeeld ook een dierentuin te vinden en een kabelbaan. Er is hier genoeg te doen om je de hele dag te vermaken, maar wel erg commercieel.

Rodelen op de Sint Andreasberg

Rodelen op de Sint Andreasberg in de Harz is wat ons betreft een echte aanrader. Met de stoeltjeslift naar boven en dan 550 meter lang naar beneden roetsjen. Heel kindvriendelijk, betaalbaar en helemaal niet druk. Wat wil je nog meer? Je kunt hier ook mountainbikes huren, waarmee je met de lift naar boven gaat. Over een speciaal aangelegd parcours, fiets je dan de berg weer af. Groot succes bij onze kinderen. Ook omdat ze eigenlijk alles zelf kunnen doen hier, ook in de lift mogen ze zelf. De eerste keer even mee en dan wijst alles zich vanzelf.

Naturmythenpfad in Braunlage

Het Naturmythenpfad in Braunlage is een belevingpad waar het draait om mythen, sagen en sprookjes. Een leuke wandeling voor het hele gezin, waar je onderweg van alles kunt zien en doen. Daarnaast is het ook nog eens een prachtige wandeling. Over smalle, rotsachtige paadjes, slinger je tussen de hoge naaldbomen van de Harz door. Bult op, bult af. Hier en daar een klein beekje en tussen het groen prachtige felgekleurde wilde bloemen. Genieten dus. Kers op de taart: een prachtig meertje midden in het bos.

De wandeling is in totaal 6 kilometer, maar is te halveren. Het pad is niet geschikt voor wandelwagens en goede, stevige schoenen zijn aan te raden. Ook goed te doen voor jongere kinderen. Parkeren doe je aan de Von Langenstrasse in Braunlage. Rijd voorbij de voetbalvelden en dan kun je aan de linkerkant van de weg parkeren.

Quedlinburg

Rondlopen in het stadje Quedlinburg, dat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst staat, is absoluut geen straf! Met zijn prachtige vakwerkhuizen, sfeervolle marktplein en smalle straatjes is Quedlinburg een bezoek meer dan waard.

De Brockenbahn

In de Harz liggen 5 smalspoorbanen, waarover het gehele jaar stoomtreinen rijden. Hoogtepunt is de Brockenbahn, die je naar de top van de berg de Brocken brengt. Met 1142 meter is dat meteen ook het hoogste punt van het Harzgebergte. Een schitterende rit door de bossen en stadjes van de Harz. Het is niet moeilijk weg te dromen wanneer de robuuste locomatief de wagons in een slakkengang de berg op trekt. Wagons met houten bankjes, die hobbelend en schuddend over het brede spoor rollen. Het gefluit van de stoomtreinen en grijze rookwolken zijn al van ver te horen en te zien. Deze historische machines maken het idyllische plaatje van de Harz compleet.

Duitsland is een prachtig, veelzijdig land en zeer kindvriendelijk. Gezinnen zullen zich in Duitsland thuis voelen en zich zeker weten vermaken. Zo bezochten wij eerder ook al eens het Zwarte Woud, waar we zeker nog een keer naar terug willen omdat het er zo mooi was. Benieuwd wat we er allemaal gedaan hebben? Je leest het hier “Naar het Zwarte Woud met kinderen, 8 leuke tips”.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *