Ja, je leest het goed. In Denemarken mag je op sommige plekken met je auto het strand op. Wij bezochten het strand van het Deense Waddeneiland Rømø, een prachtig eiland dat met Jutland verbonden is middels een 9 kilometer lange dam. Dankzij deze verbinding met het vaste land, is Rømø eenvoudig met de auto te bereiken. Het eiland wordt gekenmerkt door enorme brede zandstranden waar je dus, op de autovrije zone’s na, over mag rijden. Een bijzondere ervaring!

Van asfalt naar zand

Met je auto het strand op dus. Ideaal met oog op parkeren: je staat altijd dicht bij de zee. Voornamelijk handig voor mensen die gaan kite- , strand- en windsurfen natuurlijk, omdat je niet eindeloos hoeft te sjouwen met al je spullen. Maar ook prettig voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Wij gingen voor de ervaring op zich en een ervaring was het zeker! Vooral wanneer je dit nog niet eerder gezien hebt: je kijkt je ogen uit.


Het klinkt allemaal wat overdreven misschien. Gewoon een beetje rijden over zand, hoe bijzonder kan dat zijn? Maar het is echt een belevenis. Het moment waarop de weg langzaam overgaat in het strand, wanneer het asfalt overgaat in mul zand. Dat was misschien nog wel het meest bijzondere moment. Wat de kinderen vooral bij zal blijven, was het moment dat ze zelf even achter het stuur mochten kruipen (én gas geven). Die blik in hun ogen. Mario Kart, maar dan echt.

Rijden op het strand

Onze kinderen mochten van ons een stukje rijden omdat het niet druk was op het strand. Dat is in de zomermaanden natuurlijk wel anders. En omdat er geen officiële rijbanen op de stranden zijn, moet je wel blijven uitkijken. Zeker wanneer er (kleine) kinderen aan het spelen zijn op het strand. Zij hebben geen oog voor de auto’s om zich heen, dus dan is het als ouders en automobilisten extra uitkijken. Op sommige stranden is er wel een onofficiële rijbaan, maar die hebben wij op Rømø niet kunnen ontdekken. Rijd trouwens niet helemaal tot aan de zee, hoe leuk dat ook lijkt. Het zand is daar erg nat en de kans is groot dat je dan vast komt te zitten. Verder is het prima rijden over het strand.

Naast het strand van Rømø zijn er ook nog andere Deense stranden waar auto’s toegestaan zijn. Zo mag er onder andere ook gereden worden op de stranden van Blokhus, Saltum en Kandestederne / Skiveren. Je kunt zelfs van de ene plek naar de ander rijden over het strand. Hoe leuk is dat! Vlieger, bal en schepjes achterin en rijden maar.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] In Denemarken kun je op een aantal plaatsen met je eigen auto het strand op rijden. Een heel bijzondere ervaring! Zo raar wanneer het asfalt over gaat in fijn geel zand en je vervolgens helemaal naar de zee kunt rijden. Wij deden dit op het strand van Rømø: Met je auto het strand van Rømø op. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *