Bestemmingen

Met kinderen wandelen in Bretagne: 5 spectaculaire uitkijkpunten

Bretagne staat vooral bekend vanwege haar grillige kustlijn. Kilometers lange wandelpaden leiden je hier langs steile kliffen en prachtige uitzichten. Overal zijn (goed gemarkeerde) wandelroutes te vinden, die je naar de mooiste plekken en spectaculairste uitkijkpunten leiden. Wandelingen waarvan je de afstand zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt, wat erg prettig is wanneer je met kinderen op pad bent. Welke wandelingen en uitkijkpunten wij het mooist vonden lees je in deze blog.

Cap Erquy

Het beginpunt van onze wandeling naar Cap Erquy, is de (gratis) parkeerplaats in het dorp. Een breed grindpad leidt ons richting de kaap ten noorden van Erquy, waar een uitgestrekt wandelgebied te vinden is. Eenmaal uit het dorp lopen we dwars door uitgestrekte, bloeiende heidevelden richting de kust. Overal kleur. Een prachtig gezicht. Tot aan La Pointe du Cap, waar verschillende wandelroutes starten, is het pad breed en goed begaanbaar. Ook voor wandelwagens en rolstoelgebruikers. Vanaf La Pointe du Cap zijn de paden een stuk smaller, steiler en bezaaid met rotsen. Hier is het klimmen en klauteren geblazen, maar met kinderen goed te doen.


Startend bij La Pointe du Cap zijn een vijftal wandelingen te maken, variërend van 30 minuten tot 2 uur (7.6 kilometer).  Dit punt vind je waar de weg uit Erquy eindigt. Hier kun je ook parkeren en dat scheelt je heel veel loopwerk: vanaf hier is het ruim 2 kilometer lopen naar de parkeerplaats in het dorp. Met (jongere) kinderen een verstandigere keuze wat ons betreft. Verschillende routes zijn te combineren, zodat je zo lang of kort kunt lopen als je zelf wilt. Ideaal. De wandelpaden volgende de contouren van de kaap; de uitzichten zijn zonder meer spectaculair te noemen. Prachtige zandstranden steken fel af tegen de azuurblauwe zee, omgeven door imponerende rotsformaties. De kortste wandeling, naar het eerste uitkijkpunt, is vrij druk bezocht door toeristen. Maar het uitzicht is het meer dan waard om te delen met anderen. De langere routes zijn een stuk rustiger.

Pointe du Raz

Een gigantisch (betaald) parkeerterrein met medewerkers die je een plek wijzen en een plein met souvenirwinkeltjes en eettentjes; het geeft je een idee hoe druk en toeristisch het hier is. Pointe du Raz is dan ook een van de meest bekende uitkijkpunten van Bretagne. Om die reden sloegen dus ook wij deze plek niet over. Vanaf het plein kun je eigenlijk twee kanten op lopen: langs de rechter- of linkerkant van het informatiecentrum. We begonnen rechtsom: een lang, saai pad dat rechtstreeks naar het militaire gebouw op de kaap gaat. Een aangelegd pad, dus wel geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

Achter het militaire gebouw staat (geheel onverwacht) een prachtig standbeeld: Notre-Dame-des-Naufragés. Gebouwd in 1904 ter nagedachtenis van de schipbreukelingen op Pointe du Raz. Het beeld toont de maagd Maria die verschijnt aan een drenkeling. Misschien is het de plek: kaal en één en al rots. Misschien is het de dreigende hemel boven ons, of de dreigende zee om ons heen. Maar dit beeld, dat boven ons uit torent, maakt indruk.


Verschillende rotsen liggen hier als eilandjes in de zee verspreid. Op eentje staat zelfs een kleine vuurtoren. Het kwam misschien door het sombere weer, maar wij vonden dit uitkijkpunt wat tegenvallen. Zo massaal ook. Dat gezegd hebbende, is het wel een plek dat je gezien moet hebben. Terug zijn we via het andere pad gelopen (linksom vanaf de parkeerplaats). Deze route, dat de kustlijn volgt, is een echte aanrader! Wel wat langer dan het andere pad, maar nog steeds goed te doen voor kinderen en vele malen mooier. Onderweg zijn een paar uitkijkpunten vanwaar je de kliffen en steile rotsen goed kunt bekijken.

Pointe du Van

Via een groot grasveld lopen we naar een klein kerkje in de verte. Een idyllisch plaatje zo met de blauwe zee op de achtergrond. De rotsen in het water tonen een ander beeld dan we tot nu toe gewend zijn. Waar op andere plekken de rotsen voornamelijk kaal zijn, zijn ze hier bekleed met een laagje mos. Veel minder druk dan het ‘naast’ gelegen (super toeristische) Pointe du Raz en wat ons betreft vele malen mooier. Ook qua uitkijkpunten. Dus ga zeker een kijkje nemen als je in de buurt bent.

La Reservé du Cap Sizun

Een korte wandeling (zo kort dat je het eigenlijk niet eens een wandeling kunt noemen), brengt ons bij een prachtig uitkijkpunt. De ruige kustlijn van Bretagne is hier goed te zien. Golven beuken tegen de met oranje korstmossen bedekte rotsen. Witte schuimkoppen steken af tegen het blauwe water. Prachtig! Ook hier lopen meerdere wandelpaden, dus wil je wat verder lopen dan kan dat ook. Achter elke bocht of kleine heuvel wordt je getrakteerd op een andere uitzicht. Allemaal even spectaculair. Vogelliefhebbers zitten hier ook goed, dus neem zeker een verrekijker mee als je die hebt. Een groot voordeel ten opzichte van de andere gebieden, al was het misschien een toevalstreffer: er was geen mens te bekennen. Om hier te komen moet je de borden “Reservé naturelle de Goulien” volgen.

Kastel Koz

In het plaatsje Beuzec Cap Sizun tenslotte, vonden we nog een prachtig uitkijkpunt: Kastel Koz. Over deze kaap is het heerlijk wandelen tussen de heidevelden. De bramen die onderweg te vinden zijn, vormen een lekker tussendoortje tijdens het lopen. Halverwege is een soort open plek, waar het heerlijk toeven is. Een ideale plek om even te pauzeren en / of te picknicken. Al was het alleen maar om extra lang van het mooie uitzicht te kunnen genieten. Let wel op voor slangen. Want hoewel ze zich ongetwijfeld ook op de andere bovengenoemde plekken schuilhouden, kwamen we er hier daadwerkelijk eentje tegen.


Benieuwd naar andere spectaculaire uitkijkpunten en wat je nog meer in Bretagne kunt doen? Lees dan ook het blog “Beleef het veelzijdige Bretagne met kinderen“.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] Natuurliefhebbers en wandelaars zullen op slag verliefd raken op Bretagne. De grillige kustlijn en uitbundige natuur maken dat ook niet moeilijk. In Bretagne zijn overal (goed gemarkeerde) wandelroutes te vinden, die je naar de mooiste plekken en spectaculairste uitkijkpunten leiden. Wandelingen waarvan je de afstand zo lang kunt maken als je zelf wilt, wat erg prettig is wanneer je met kids op pad bent. Welke wandelingen en uitkijkpunten wij het mooist vonden lees je in het blog “Wandelen in Bretagne met kinderen: 5 spectaculaire uitkijkpunten“. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *