Vandaag staat een bezoek aan zeehondencentrum Pieterburen op het programma. Inmiddels van naam verandert, maar door ons eigenlijk nog altijd de zeehondencrèche genoemd. Toch is de wijziging van de naam een logische stap geweest voor het centrum. Vroeger werden hier namelijk vooral jonge (verweesde) zeehonden opgevangen. Tegenwoordig zijn er zieke en verzwakte dieren te vinden van alle leeftijden. Bij de ingang worden we begroet door kleurrijke beelden van zeehonden. Vanachter de muren klinkt ‘gehuil’. De kinderen zijn enthousiast en kunnen niet wachten om de dieren van dicht bij te bekijken. Gauw naar binnen dus.
Tentoonstelling
Eigenlijk hadden we niet echt een idee van wat ons te wachten stond, behalve dat er hier dus zeehonden opgevangen worden. Het valt ons meteen op dat het hier vrij klein is, zowel binnen als buiten. We starten binnen, bij de interactieve tentoonstelling. Informatieborden en mooie foto’s leren ons alles over de verschillende soorten zeehonden en hun manier van leven. Filmpjes over gewonde zeehonden en diverse reddingsacties, laten zien hoe de zeenhondenopvang te werk gaat in geval van nood. De filmpjes en opgezette zeehonden laten weinig aan de verbeelding over. Best indrukwekkend, maar vooral ook leerzaam voor de kinderen. Het leukst vonden ze toch wel het kijkraam, waardoor we een kijkje konden nemen onder water.
Opvang in fases
Buiten, waar zo’n zes kleine bassins te vinden zijn, leren we tijdens de voederpresentatie meer over de verzorging en opvang van de zeehonden. Zeehonden die net binnen zijn gekomen bevinden zich in de eerste fase, de intensive care. Hier worden ze nauwlettend in de gaten gehouden, met enige regelmaat gewogen en behandeld. Als wij er zijn wordt er net een zeehond gewogen, leuk om eens te zien. Het is nog een hele onderneming om de zeehond in de grote rieten mand te krijgen, tot hilariteit van de kinderen, maar de handigheid van de verzorgers verraadt dat ze wel vaker met dit bijltje gehakt hebben.
Wanneer de dieren voldoende aangesterkt zijn, goed kunnen zwemmen en zelfstandig haring eten (in plaats van vispap) mogen ze verder naar de tweede fase. Deze dieren krijgen in de meeste gevallen nog wel medicatie. Tijdens hun rondes letten de verzorgers er dan ook goed op hoe het met de dieren gaat en wie medicijnen moet hebben. Zodra de dieren helemaal gezond zijn en geen medicatie meer nodig hebben, mogen ze naar de derde en laatste fase. Wanneer de zeehonden goed op gewicht en gezond blijven, worden ze weer vrij gelaten in zee.
Quiz
Nu we alles over de zeehonden hebben gelezen, gezien en gehoord, doen we binnen mee aan de quiz. Net iets voor onze oudste, fanatiek als hij is. De aanwezigen worden in groepen opgesplitst en spelen zo als teams tegen elkaar. Bij elk goed beantwoorde vraag krijgen de teams een klein zeehondje, die aan het eind geteld worden. Helaas behoren wij net niet tot de winnaars, maar leuk was het zeker. En uiteindelijk krijgen alle kinderen een klein prijsje voor hun enthousiasme en inzet. Erg leuk gedaan en nog niet eens zo heel makkelijk, dus ook voor volwassen leuk om de strijd met elkaar aan te gaan. Want uiteindelijk willen we allemaal winnen, toch?
Spelen en leren
Voordat we het centrum verlaten nog een laatste stop bij de grote zandbak, binnen in de entreehal. Ideaal dus wanneer het weer wat minder is. Terwijl de jongens zich bezig houden met het bouwen van een zandkasteel, stort onze dochter zich op de puzzels en het andere speelgoed. Hoewel het hier dus niet zo groot is, is er genoeg te doen en te zien. Het is en blijft een opvang en geen dierentuin natuurlijk. We hebben veel geleerd over zeehonden en het was erg leuk om deze prachtige, soms grappige dieren van dichtbij te kunnen bewonderen. Mooi ook om het goede, dankbare werk van het Zeehondencentrum van dichtbij mee te kunnen maken.
Combinatieticket
Op slechts een minuut of 10 rijden van zeehondencrèche Pieterburen vind je Insektenwereld DoeZoo. Het is leuk om deze beide uitjes met elkaar te combineren. Beide plekken heb je in een paar uur wel gezien, dus ook qua tijd is het zeker haalbaar. Om te profiteren van korting op de entreeprijzen, kun je op beide locaties een combinatieticket kopen. Benieuwd wat er allemaal te zien en beleven valt in DoeZoo, lees dan ook mijn blog ‘Met kinderen naar Insektenwereld DoeZoo’.
Tip
> Honden mogen niet mee naar binnen, maar bij de ingang staan twee benches waar je je viervoeter ‘achter kunt laten’.
Tekst en fotografie: 4kidsopreis
[…] Lachen en leren in Zeehondencentrum Pieterburen […]