Per toeval belandden we deze zomer in het Franse departement Mayenne (regio Pays de la Loire). Een prachtig bos- en waterrijk gebied, dat zowel aan Bretagne als Normandië grenst. Geheel onvoorbereid en geen idee wat we hier konden verwachten, zagen we in onze zoektocht naar een camping “Jublains Ville Romaine” op de borden staan. Eentje om te onthouden vonden wij. En zo kwam het, dat we twee dagen later tussen de overblijfselen van oude Romeinse gebouwen stonden.

Een fort, tempel, thermaal bad en theater. De Romeinen in Noviodonum, het tegenwoordige Jublains, hadden het allemaal (en vast nog meer). Maar wanneer we vlak voor het dorp op de schamele resten van een Romeinse tempel stuiten, in zijn geheel omgeven door hekken én overschaduwd door een groot dak, zijn we toch wel een beetje teleurgesteld. Het terrein ligt er verlaten bij. Niets anders te zien dan grote grasvelden met hier en daar een picknicktafel. Is dit het? Jammer zeg! Wat een tegenvaller.

Verrassende wending

Informatieborden leren ons hoe de tempel er uit zou hebben gezien toen het nog overeind stond. Leuk gedaan door middel van een doorzichtige plaat met daarop een afbeelding van de tempel, die als het ware over de resten heen gelegd wordt wanneer je er tegenaan / doorheen kijkt. Verdere overblijfselen van het stadje waren echt nergens te bekennen. Dat de borden genummerd waren met de getallen 10, 11 en 12 vonden we wel wat vreemd. Maar verder wees niets er op dat ons in het dorp nog een aangename verrassing te wachten stond. Want toen we aldaar vanuit de auto in een flits het bord “Le théâtre” zagen, begon er iets te dagen.


Zou er soms toch meer te zien zijn. Nummers 1 tot en met 9 bijvoorbeeld? Verspreid door Jublains? En inderdaad: een korte wandeling bracht ons deze keer bij de resten van een oud theater. Prachtig gelegen aan de rand van het dorp, tussen weilanden vol ronde hooibalen. Een idyllisch plaatje. Wat een rustgevende plek. Want naast de tsjirpende krekels in het gras en enkele hagedisjes op de afgebrokkelde muren, is ook hier geen mens te bekennen. Uiteraard hebben de kids de akoestiek in het theater nog even goed getest, verbaasd en onder de indruk dat ze zonder microfoons zelfs helemaal boven- en achteraan goed te verstaan waren.

Eindigen bij het begin

Bij het theater vinden we een informatiebord met plattegrond, dat ons laat zien dat er ook nog resten van een thermaal bad bewaard zijn gebleven. We vinden ze op een heel bijzondere plek: midden in het dorp, ónder de kerk. Wat een bijzondere sfeer. Acht minuten lang luisteren we naar een audio-opname, maar helaas is ons Frans niet zo goed om alles te kunnen volgen en krijgen we weinig mee van het ongetwijfeld interessante verhaal. Gelukkig wordt bij elke locatie naast de Franse uitleg ook een kleine samenvatting in het Engels gegeven en hebben we een groot inbeeldingsvermogen. Maar dit verhaal was vast en zeker een leuke toevoeging aan het geheel geweest.

Een klein bord in de kerk (nog nooit vertelden informatieborden ons zoveel) wijst ons er op dat er ook nog een bijbehorend museum is: Musée Archeologique Departemental. Het museum, waar wij ons bezoek aan dit Romeinse dorp eindigen, blijkt tevens toegang te geven tot de resten van een indrukwekkend fort. En hoewel er vandaag niks georganiseerd was, vinden hier ook regelmatig leuke demonstraties plaats. Geheel in stijl en passend bij het Romeinse thema. Mocht je geen planning hebben, dan doe je er dus goed aan om vooraf even de agenda van het museum te checken.

Al met al werd ons bezoek aan Jublains zo toch nog een leuk en interessant uitje. We hebben ons prima vermaakt, al was het alleen al omdat we tijdens onze speurtocht van de ene verrassing in de andere vielen. De ruïnes zijn niet gigantisch. En wanneer je vaker dit soort plekken bezoekt misschien ook niet heel spectaculair te noemen. Maar mocht je in de buurt zijn: het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Begin dan wel ín het dorp, bij het museum. Maakt de gang van zaken iets duidelijker en vooral logischer!


Praktische info:

  • Alle locaties zijn zeer toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s
  • Voor het museum / fort moet je entree betalen, de andere locaties zijn vrij te bezichtigen
  • Parkeren bij het museum in gratis

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: