Bestemmingen

Roadtrip met kinderen door Tsjechië en Slowakije: route, highlights en campingtips

Afgelopen zomer (2019) verkenden wij Tsjechië en Slowakije met onze kinderen. We maakten een roadtrip van in totaal ruim 4100 kilometer, waarbij we in 24 dagen op zes verschillende campings verbleven. Campings die we uitkozen om hun centrale liggen ten opzichte van de dingen die we wilden doen én die ons daarnaast ook leuk voor onze kinderen leken. Tsjechië en Slowakije dus, twee verrassend mooie landen gelegen in Centraal-Europa waar zowel natuur- als cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Twijfel je zelf om deze, of één van deze twee landen te bezoeken? Of staat de bestemming al vast, maar ben je nog op zoek naar leuke (kindvriendelijke) uitstapjes en campings? Wellicht kunnen onderstaande tips je een eind op weg helpen.

1. Nationaal Park Boheems Zwitserland

Onze eerste stop is Nationaal Park Boheems Zwitserland in Tsjechië, oftewel České Švýcarsko. Via mooie, veelal driebaans wegen rijden we (vanaf Emmen) zonder oponthoud in slechts 8,5 uur naar dit prachtige natuurgebiednatuurgebied net over de grens bij Duitsland. Prachtige, gekleurde kerktorens vallen al van ver op tussen het groen. We passeren dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Grillige rotswanden en uitgestrekte heuvellandschappen wisselen elkaar moeiteloos af; we zijn beland in een sprookjesachtige omgeving.

Highlights

De meeste mensen komen hier om te wandelen. Het Nationaal Park bestaat dan ook vooral uit goed gemarkeerde wandel- en fietsroutes, die je naar de mooiste plekjes van het gebied brengen. Daar moet je wel wat voor over hebben: vanwege het heuvelachtige karakter is het soms flink zweten geblazen. Wij maakten drie prachtige wandelingen naar spectaculaire natuurverschijnselen. Van de grootste zandstenen brug van Europa tot kloven en een prachtig uitkijkpunt. Echte kuitenbijters, die de moeite meer dan waard bleken te zijn:

  • Pravčická brána 
  • Wandeling door de Edmundkloof en Wilde Kloof langs rivier de Kamenice
  • Hrad Falkenštejn

Uitgebreide informatie over deze highlights / wandelingen lees je in het artikel: “Nationaal Park Boheems Zwitserland: magisch mooi“.

Campingtip

Onze uitvalbasis is Autokempink Česká brána in Stará Oleška. Deze ruimopgezette camping is zeer overzichtelijk en ideaal voor gezinnen. Het toiletgebouw is oud, maar schoon. Er is een speeltuin en een gebouwtje waar kinderen binnen kunnen spelen. Er kunnen skelters gehuurd worden en er kan gezwommen worden in het meertje waaraan de camping ligt (5 minuten lopen). De eigenaresse spreekt Nederlands (Vlaams) en is zeer vriendelijk. Autokempink Česká brána is een fijne doorreiscamping gezien de gunstige afstand vanaf Nederland, maar zeker ook geschikt om wat langer te staan. Het is een prima uitvalsbasis van waaruit je de prachtige omgeving kunt verkennen. 

2. Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte, Tsjechisch: Krkonoše, is een gebergte in het Noorden van Tsjechië. De bergketen vormt een natuurlijke grens tussen Tsjechië en Polen. Zowel in, als vlakbij het Reuzengebergte, zijn prachtige natuurgebieden te vinden met bezienswaardigheden waar je een volledige vakantie mee zou kunnen vullen.

Highlights

Wij bezochten drie indrukwekkende plekken, die je wat ons betreft zeker niet mag missen:

Nieuwsgierig naar de foto’s en uitgebreide verslagen? Klik dan op de link van het desbetreffende gebied en laat je inspireren! (binnenkort komen ook de overige twee online)

Campingtip

In het Reuzengebergte verbleven we op camping Autocamp Slunečná in Čistá v Krkonoších. Een gemoedelijke camping, centraal gelegen tussen verschillende highlights en gezellige dorpen. Het speeltuintje met trampoline is leuk voor kinderen. Bovendien stonden hier veel (Nederlandse) gezinnen. Vriendjes genoeg dus om mee te spelen, dat vonden onze kinderen erg gezellig. De camping heeft een groot en schoon toiletgebouw. Bij Autocamp Slunečná hoort een soort kunstmatig aangelegd meertje waar gezwommen kan worden. Helaas was zwemmen toen wij er waren niet echt fijn, vanwege de vele waterplanten en ietwat viezige water. Ze waren wel bezig om de waterplanten weg te halen. Dus wellicht kan er normaal gesproken gewoon lekker gezwommen worden. De eigenaar is vriendelijk en spreekt goed Duits.

3. Zuid-Moravië

Onze laatste stop voordat we naar Slowakije gaan, is een regio in het zuiden van Tsjechië: Zuid-Moravië. Hier bezochten we het natuurgebied Moravský Kras (Moravische Karst), waar vele grotten en ondergrondse gangenstelsel te vinden zijn. Ook vind je in dit gebied de diepste kloven van Tsjechië. Een heerlijk gebied dus om wandel- en of fietstochten te maken. Of om af te dalen onder de grond. Wij deden dat laatste: een geweldige ervaring waar we ons al lopend én varend tussen indrukwekkense stalagtieten en -mieten begaven.

Highlights

  • Punkva grotten en Macocha-kloof

Uitgebreide informatie over ons bezoek aan de Punkva grotten en Macocha-kloof lees je in het artikel: “De Punkva grotten en Macocha-kloof in Zuid-Moravië“.

Campingtip

Het duurde even voordat we een fijne camping vonden in dit gebied. De één heel massaal, wat armoedig en weinig plekken voor stroomgebruikers (Autokemp Olsovec in Jedovnice). De ander amper een camping te noemen: een klein grasveldje aan het openbare zwembad (Koupaliste a kemp Křtiny in Křtiny). Uiteindelijk vonden we een mooie camping in Baldovec, Olomouc: camping Baldovec. De weg naar de camping toe, doet je haast denken dat je verkeerd zit. Dwars door een steengroeve, over een zeer slechte weg, hadden we niet verwacht deze nieuw ogende en luxe camping te vinden!

Gelegen in het bos, aan een beekje, met grote open terrassen / velden waar je kunt staan, een idyllisch plaatje. Met hier en daar wat bomen voor schaduw en plekken voor een kampvuur, waar ’s avonds vuren gezellig knappend branden, tevens een sfeervolle camping. Inclusief restaurant, zwembad en klimpark (laatste twee tegen betaling). Dus zeker ook voor kinderen een fijne camping. Ze spreken hier goed Engels.

4. Hoge Tatra Slowakije

Halverwege onze roadtrip verruilen we het mooie, kindvriendelijke Tsjechië voor het voor ons onbekende buurland Slowakije. Benieuwd wat ons te wachten staat rijden we in één keer naar de Hoge Tatra, Tatranský národný park; een bergketen gelegen in het noorden van Slowakije op de grens met Polen. Wat we onderweg zien stemt ons enthousiast: grote meren, steeds hoger wordende bergen en uitgestrekte bossen trekken aan ons voorbij. Prachtig. We kunnen niet wachten om het land te gaan verkennen.

Highlights

De Hoge Tatra is een waar paradijs voor wandelaars. De diepe afgronden, vele kristalheldere bergmeertjes, watervallen en imposant hoge bergtoppen zijn een lust voor het oog. Niet alleen in de zomer: in de winter is dit een populair skigebied. Toeristische stadjes, waar in de winter volop ski’s verhuurd worden, openen in de zomer hun deuren voor vakantiegangers en wandelaars. Van heel Slowakije is de Hoge Tatra misschien nog wel het meest bezochte deel van het land. Genoeg te zien en doen. Van natuur tot vermaak, als rodelbanen en skelters waarmee je de berg af kan racen. Wij ondernamen er het volgende:

Nieuwsgierig naar de foto’s en uitgebreid verslagen? Klik dan op de link van het desbetreffende uitje en laat je inspireren! 

Campingtip

Tijdens ons verblijf in de Hoge Tatra, verbleven wij op Camping Rijo in Stará Lesná. Gelegen aan de voet van Lomnický štít, een camping met een prachtig uitzicht. Daardoor ook druk, vooral met mensen die hun tent opzetten en achterlaten voor een twee- of meerdaagse wandeltocht in de bergen. Ondanks het wat chaotische karakter, overal tentjes, auto’s en caravans door elkaar, een fijne camping. Er is een barretje op de camping, waar ’s ochtend broodjes gehaald kunnen worden. ’s Avonds kan je hier terecht voor een simpele maaltijd (snack) en drankje. Voor kinderen een wat minder geschikte camping, omdat er eigenlijk nergens plek is om te spelen en er waren weinig jonge kinderen te bekennen. Wel prettig was het feit dat dit de eerste camping was (tot dusver) waar je zonder muntjes kon douchen. En zin in een lekkere pizza? Italiaans restaurant Orchidea in buurdorp Velká Lomnica is een aanrader!

5. Zuid-Slowakije

Over Zuid-Slowakije kan ik kort zijn: vanwege ziekte hebben we hier helemaal niks gedaan. Een uitstapje naar Hongarije stond onder andere op de planning, dat is vanaf hier goed te doen. De reis van noord naar zuid Slowakije was overigens prachtig. Dwars door de meeste mooie natuurparken als Slovenský raj (Slowaaks paradijs) en Muránska Planina. Een heuvelachtig gebied, waar groene weides met grazende koeien, uitgestrekte bossen en beekjes de boventoon voeren.

Hoe verder zuidwaarts hoe vlakker het landschap om ons heen. Roma-kinderen staan hier met hun familie aan de kant van de weg met emmers vol paddenstoelen en bessen. Honden scharrelen rond in en op de weg, waaraan krottenwijken staan. Dat dit nog altijd een achtergestelde bevolkingsgroep is in Slowakije, is hier goed zichtbaar.

Campingtip

Camping Kurinec is een gemoedelijke en sfeervolle camping vlakbij het plaatsje Rimavska Sobota. De camping ligt aan een stuwmeer dat gebruikt wordt als recreatieplas en er is een prachtig zwembad, bestaande uit meerdere baden. Niet al te groot en er zijn meerdere barretjes / eettentjes te vinden waar gegeten en gedronken kan worden. Overdag is het wat drukker bij het zwembad, omdat deze ook toegankelijk is voor dagjesmensen. Een heerlijke plek om lekker niets te doen en van het mooie, warme weer te genieten. We waren hier de enige Nederlanders. Sowieso geen ‘buitenlanders’ gezien hier: op de camping stonden verder alleen maar Slowaken en Hongaren. Dat ze dat interessant vonden bleek wel aan de stiekeme blikken onze kant op en gefluister. Ze spreken hier dan ook alleen maar Slowaaks, Hongaars of Russisch. 

6. Kutná Hora

Vanuit Slowakije zijn we in een dag terug gereden, maar Tsjechië. Naar Kutná Hora om precies te zijn. Als tussenstop op weg naar huis en omdat we nog één ding op ons lijstje hadden staan:

  • Het Ossarium van Sedlec

Een uitgebreide tekst over ons bezoek aan dit bijzondere knekelhuis komt binnenkort online.

Campingtip

Van de camping, Autocamp Transit, hebben we niet veel mee gekregen. In het donker hebben we onze tentjes opgezet en we waren de volgens dag al op tijd weer weg. Maar deze rustige camping, met voorzieningen als een klein zwembadje, een overkapping waar je kunt zitten en een kampvuur kunt maken, een toiletgebouw met kook en zitgedeelte, is een perfecte plek wanneer je Kutná Hora wilt bezoeken. Alsof je kampeert bij de boer, tussen de appelbomen en bloemenperkjes. Super knus.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: