Omgeven door niets anders dan fijn zand, steekt hij met kop en schouders boven het woeste duinlandschap van Lønstrup Klint uit: de vuurtoren van Rubjerg Knude (Rubjerg Knude Fyr). Blootgesteld aan de elementen, heeft de vuurtoren het op deze plek alles behalve makkelijk. Het zand van de wandelende duinen sluit de toren steeds verder in en de woeste golven van het Skaggerak beuken langzaam maar gestaag de wanden van de 60 meter hoge klif waarop de vuurtoren staat, weg. Maar met een beetje hulp staat het robuuste gebouw nog steeds fier overeind. Nog wel…
Het bijzondere verhaal van Rubjerg Knude Fyr
De vuurtoren van Rubjerg Knude, te vinden in Noord-Jutland, is misschien wel de bekendste vuurtoren van Denemarken. De locatie is indrukwekkend te noemen. De vuurtoren staat namelijk in een woest duinlandschap, dat meer weg heeft van een woestijn dan een echt duinlandschap. Maar niet alleen de locatie is indrukwekkend, ook het verhaal achter deze vuurtoren is speciaal. Zoals gezegd, wordt deze vuurtoren beetje bij beetje bedolven onder het duinzand. Het zand is erg beweeglijk door de wind die hier altijd waait en bovendien komt de kustlijn steeds dichterbij. Een bezienswaardigheid met een houdbaarheidsdatum dus.
Uitstel van executie
Toen de vuurtoren gebouwd in 1900 in gebruik genomen werd, was hier nog geen zandkorrel te bekennen en was de zee nog zeker 200 meter ver weg. Ruim 100 jaar later was dat een heel ander verhaal. Om de houdbaarheid wat te rekken, werd de 720 ton wegende vuurtoren in 2019 in zijn geheel 70 meter landinwaarts verplaatst door middel van een speciaal gebouwde rail en ‘rolschaatsen’. Gelukkig maar, want anders was de vuurtoren naar verwachting dit jaar (2023) in zee gestort.
Brokstukken als puzzelstukken
Achter de vuurtoren is het een beetje een treurige bedoening. Het ligt er bezaaid met bakstenen van voormalige bijgebouwen die in de loop der tijd onder druk van het stuifzand bezweken zijn. Bezoekers gebruiken de brokstokken vandaag de dag als puzzelstukken, waardoor de toren omringd wordt door vele hartjes, namen en kleine torentjes. Dat is meteen ook wel een minpunt van deze locatie: het is hier (met name in de zomermaanden) erg toeristisch. Het beste kom je hier dus heel vroeg of laat op de dag; tijdens zonsondergang moet het hier magisch zijn.
Praktische informatie
Je kunt gratis parkeren vlakbij de vuurtoren, bij de kiosk aan de Rubjergvej. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen naar de vuurtoren; eerst een klein stukje over een verhard pad, daarna door het mulle zand omhoog. Stevige schoenen aan of lekker op blote voeten lopen dus. Een wandelwagen of buggy kun je beter in de auto laten. Mocht je minder goed ter been zijn of gewoon niet zo ver willen lopen, dan kun je in de zomermaanden mee met de trekker (juni, juli, augustus). Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Je kunt de 23 meter hoge Rubjerg Knude Fyr trouwens gratis beklimmen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving! Wil je de vuurtoren bezoeken, dan heb je (waarschijnlijk) nog tot 2060…
Op zoek naar meer inspiratie? Lees ook onze andere blogs over Denemarken:
12x prachtig Jutland, Legoland Billund, Givskud Zoo, Råbjerg Mile
Tekst en fotografie: 4kidsopreis
[…] Omgeven door niets anders dan fijn zand, steekt hij met kop en schouders boven het woeste duinlandschap van Lønstrup Klint uit: de vuurtoren van Rubjerg Knude (Rubjerg Knude Fyr). Blootgesteld aan de elementen, heeft de vuurtoren het op de deze plek alles behalve makkelijk. Het zand van de bewegende duinen sluit de toren steeds verder in en de woeste golven van het Skaggerak beuken langzaam maar gestaag de wanden van de 60 meter hoge klif waarop de vuurtoren staat, weg. Maar met een beetje hulp staat het robuuste gebouw staat nog steeds fier overeind. Nog wel… Hoe het precies zit lees je hier: Rubjerg Knude Fyr. […]
[…] Op zoek naar meer inspiratie? Lees ook onze andere blogs over Denemarken: 12x prachtig Jutland, Legoland Billund, Givskud Zoo, Rubjerg Knude Fyr […]
NB: ik heb geprobeerd contact te leggen per mail (incl. bijgevoegde foto’s) maar die mail kreeg ik terug. Bij deze mijn vraag via het contactformulier.
Geachte mevrouw / mijnheer,
Momenteel maken wij i.s.m. de provincie Friesland het Koersdocument Aldeboarn – De Deelen, een ontwikkelingsvisie 2030 – 2050.
In veenweidegebied Aldeboarn – De Deelen (ADD) moeten verschillende opgaven worden gerealiseerd op basis van het Friese Veenweideprogramma 2021 – 2030 en het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
In ADD is sprake van een integrale gebiedsgerichte aanpak. Naast de ontwikkelingen in het groen-blauwe domein (water, natuur, landbouw) worden ontwikkelingen in andere domeinen bewust meegenomen, waaronder ‘rode ontwikkelingen’, recreatie en toerisme en energietransitie.
Een van de onderdelen in het Koersdocument is een bijlage ‘ter inspiratie’. Daarin willen we als inspirerend voorbeeld graag twee beelden gebruiken van het laarzenpad in NP Weerribben Wieden, gemaakt door 4 kids op reis.
Mijn vragen aan u zijn:
heeft u voor ons de bijgevoegde beelden in een resolutie van minimaal 3MB?
Zijn er kosten aan het gebruik van deze beelden verbonden en zo ja hoeveel?
Mocht u het auteursrecht van de foto’s niet hebben, kunt u ons dan laten weten met wie wij contact moeten opnemen?
Het Koersdocument Aldeboarn – De Deelen, een ontwikkelingsvisie 2030 – 2050, wordt in een kleine oplage van 100-150 stuks gedrukt en verspreid binnen provincie en Wetterskip Fryslân, B&W en raadsleden van de gemeentes Heerenveen, Smallingerland en Opsterland, stakeholders in ADD zoals boeren, burgers, terrein beherende en maatschappelijke organisaties, contacten bij het Rijk.
Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.
In afwachting van uw reactie, met vriendelijke groet,
Lenneke Büller
Projectleider Aldeboarn – De Deelen namens de gebiedspartijen
06 – 41186193
Hoi Lenneke,
wat vervelend dat de mail niet aangekomen is. Ik zie/lees nu ook pas dit bericht. Sorry! Ik ga van de week meteen kijken waar het probleem zit. Ik zal je persoonlijk berichten!
Groeten,
Kitty